Posts

Showing posts from July, 2014

Dogs & Muslim

Image
Dear readers,
especially my fellow Malay friends. I am sorry if you will be affected by my entry  To those who eager for some knowledge or with pure curiosity, read with an open heart, clear mind & throw away the judgmental disease 
today im going to write about Dogs & Muslim  Well, Dogs is a taboo in Muslim world.


WHY??  Dogs are dirty  Dogs are unclean  Islam said Dog is Haram (islam said or Malay??) & the list goes on and on and on and on..... 
Islam teaches its followers to be merciful to all creatures, and all form of animal cruelty is forbidden. Why then, do many Muslims seems to have such a problem with dogs? 
Yes, they said saliva/pee/poo of the dog are dirty. we need to samak to clean it up.  How to samak??
The Prophet, peace be upon him, said: "If a dog licks the vessel of any one of you, let him throw away whatever was in it and wash it seven times." (Reported by Muslim)
see, Rasulullah SAW taught us how to clean from dog's impurities. There i…

hidden message??

Image
hello readers .. 
Been busy with food & stuff.... now only bole update blog....  Im back to KL... yes yes, this year would be the shortest hari raya of all....  Ok, today's entry has nothing to do wih Hari Raya... So, relax OK... but today's entry require some thinking... :) 
Yesterday, i watched Captain America (the winter solider) with a friend. em, mesti korang duk pikir2 yang aku nak buat rebiu (review) movie... oh, anda salah !!

sebenarnye, kawan aku tu paksa aku tengok movie tu (-_-), so dalam paksa- rela aku tengok jugak...  but hey, not bad at all ( forget the crappy drama part), sebenarnye movie ni  banyak "hidden message" yang terang jelas.... 
haaa... today's entry is about the hidden message... or some people call it the truth.... this friend of mine is a true reader.... & i love to call him weird geek.. haha Ok, back to the movie. 
Captain America 2 is all about "dont trust people you trust" haa... complicated je bunyi dia kan...…

Cerita kacang raya

Image
Sape suka makan kacang.... Sila angkat tangan !!! Sebenarnya ada cerita disebalik kacang. Cerita yang selalu diungkit tiap kali raya... Huuu... 
Masa aku kecik dulu, aku suka sangat kacang ni... Tiap kali raya, mesti mengadap kacang ni sambil tengok tv..  Tak tau la apebenda dalam kepala otak aku time tu... Aku bantai sumbat kacang tu dalam hidung aku yang kecik comel tu... Maybe waktu tu aku cam malas nak kunyah kot... Konon2 masuk ikut hidung terus je masuk perut...  
Pagi raya pertama, time orang duk sibuk makan & bersalam2... Aku kena rush masuk emergency sebab kacang lekat dlm hidung... (-..-) 
Punya struggle nk korek kacang... Akhirnye berjaya kuar jugak... Lepas pada tu, aku cm agak phobia makan kacang... Hahahaha... Tp xde la kot da besar gajah cmni pun sengal nak masuk dlm lubang hidung....  Aku cuma x suka makan kacang sebab jeje (jerawat)... Muka kena jaga la uols... Aset penting aset penting (cakap sambil kipas2 muka) 
Sekarang ni, even aku da besar gajah pun... Tiap kali ra…

Hari Raya wishes

Image
Assalammualikum and hello my dear readers, both silent and loud reader... 
Dah kenape cakap omputeh pulak... Actually, ada kawan mek request suh tulis dlm bahsa omputeh... Mek pun bukan pandai sangat, sikit2 tu bole la... So same2 kita berbahasa english... Kalu x paham, sila rujuk kamus dwi bahasa...
Today is the last day of Ramadan... Means tomorrow is First day of Shawal, Hari Raya Eid Fitri. 
So, i would like to take this opportunity to    apologize for any wrong doings or harsh comments i might have made to everyone. 
To whoever that crossed my path, no matter what you did to me, i have forgive you. Thank you for making me who i am today. I'll never be a perfect person, but i know that i am better than who i am yesterday.., thank you for the lesson, thank you for the "wake up" call.... 
Last year, was the happiest Hari Raya in my entire life... I had the feeling of completeness because finally I am able to celebrate Hari raya as a wife to the man i gave my heart to... Bei…

Melayu bukan Agama...

Image
Entry kali ini agak serious... Please prepare your mind... Kalau agak2 kuat, terus membaca... Kalau agak2 nak judge aku... Baik berhenti disini saje.... Buang karen korang je baca panjang2... 
Aku terpanggil untuk berbicara pasal religion... Uh... Topik berat...  Topik penuh dengan sensitiviti... Semua dari "point of view" aku mengenai religion 
Aku kenal macam2 jenis orang.... Dari serata dunia... Usahkan orang lain, keluarga aku sendiri asalnya bercampur agama... Atukku asalnya cina... Walau tidak pernah bersua, mami selalu bercerita pada kami... Suamiku cina... Keluarga ipar ku tentu2 la cina kan... Kawan kawan aku ada hindu, buddha....  Aku ada berpuluh rakan christian... Ada jews ada yang langsung tiada agama...  Hanya menurut logic 
Disebabkan ini, aku lebih terbuka dengan sensitiviti agama mereka... Sebab aku kagum betapa mereka peka apa yang boleh, apa yang tidak dalam islam... 
Kadang2 aku rasa, kita terutamanya melayu... Terasa bongkak menyatakan bahawa islam la agama yg …

Mencari tenang

Image
Aku bangkit terbayang bayang air laut menghempas pantai...  Ah, tiada apa menghalang...  Itulah yang sedang aku lakukan... 
Menghadap ciptaan ilahi yang maha hebat... Mendengar alunan ombak membelah pantai.. Burung berkicauan galak..  Tenang...  Tiada perasaan lain yang aku rasa.. 
Leka aku memandang ombak...  Ada yang kecil... Ada yang besar...  Kadang terhempas tidak disangka...  Sama seperti gelombang hidup....  Tiada beza...  Cumanya pantai itu tegar... Walau berjuta kali dihempas, tetap lembut pasirnya... 
Ombak membentuk pantai...  Sama seperti hidup....  Setiap yang menghempas membentuk kita... Lebih baik? Lebih teruk?  Itu pilihan kita... 
Aku suka duduk menikmati alam...  Betapa hebat Pencipta... Bayangkan setiap satu bertasbih pada Pencipta... Kita?? Yang punyai mulut??  Berapa kali??  Malu untuk aku menjawab... 
Banyak antara kita, termasuk aku.. Lebih melihat kekusutan...  Padahal sudah terbentang jalan lurus didepan mata.... 
Aku jauh dari sempurna...  Aku banyak jahatnya... Aku banyak dosanya... Aku…

Soalnya Hati

Tiap soalan yang terpacul dari mulut mulut ....Ibarat pisau menghiris robek  hati aku...  Katanya aku terlalu sensitif ... Katanya aku berfikir lebih.... 
Lancar tutur kata mu... Bukan memahami hati ku...  Kamu bukan dijasadku memahami hatiku..  Bukan kamu yang merasa deritaku... 
Memang, aku tersenyum...  Memang aku bergelak tawa....  Itu semua bukan lakonan.... Ia lahir dari hati...  Tapi hati aku bukan asalnya batu...  Hati aku satu, tapi rasanya seribu... 
Terkadang, tengah ketawa aku menangis...  Bercampur aduk begitu...  Bukan aku tak cuba, tapi kadangnya lemah... 
Kadang kadang, memori ibarat menguji aku...  Mencetus bibit bibit bahagia...  Membiarkan saraf saraf menghantar isyarat pada cortex emosi...  Mengocak minda yang asalnya tenang...  Itu diluar kawalan aku... 
Aku benci bila mereka bertanya...  Aku kenal mereka... Meraka bertanya bukan untuk luah simpati... Hanya untuk memuaskan hati..  Hanya untuk mereka rasa lega hati. Hanya untuk menambah cerita sensasi.. 
Aku kenal sangat orang begitu...  Ji…

Jumaat yang sibuk

Image
Mesti korang kagum dengan kesopanan aku pakai jubah hari ni kan.... Sebagai wanita melayu yang penuh tata susila, memang harus memakai busana yang sepadan dengan sifatnya.... Chit poddah!!! 
Pakai jubah , jalan macam jantan, kadang2 kain lekat celah buntut, main selambe je tarik... Itu sopan pebendenye broo...
Jubah tu pun rembat mami punya.. Mami siap pesan.. Jalan tu angkat skit kain, kang kotor.... Hello mami, ingat selebet sangat ke anak mami ni?? Patut pakai high heels 14inci baru x kotor kot... Da nama pun jubah, mesti labuh... Da labuh mesti la seret2... Aku cuma tolong DBKT bersihkan jalan je... OK, memang jalan tertinjit2 angkat kain tadi... Kalu ikut hati memang nk guling mcm ceti cerita tamil dulu2 tu... Deii... Hutang bila mau bayar!!! Nasi makan... Duit tamau kasii !!!  *ok, mengarut* 
Ekceli, bukan nk cerita kejelitaan aku pakai jubah sebenarnye... Walau memang agak terselah kejelitaan disitu... •___• 


Tujuan saya membuat entry ini (berdiri macam pertandingan public speaking.…

ThrowBack

Image
Im home y'all!! 
Yes im happy & yes im sad at the same time.... *mung ni, heppy ke sad?? !!* 
Im happy sebab dapat jumpa 2 insan yang amat2 aku sayang... Mami & aboh...  & im sad sebab ... Emm.... Sebab aku balik dengan rasa kosong... Kosong kosong kosong..... Macam bertempang aku berjalan... 
So, sebab aku rasa sentimental malam ni... Aku mem-bizi-kan diri aku dengan membelek album lama... Ye... Gambo aku zaman jahiliah dulu adalah sangat memalukan... 😓 Honestly, masa kecik aku memang tak cute pong... Dengan rambut megi... Gigi tak brape nak cukup... Idung kembang... Jalan macam jantan... Cakap mcm jantan... Nasib da besar jadi taraf2 ratu cantik *sila muntah* 
Aku suka sangat posing dengan gaya pelik2 dulu... Konon artistik la kot... Hotok mung!! Teleng pale artistik nape gop... 😓 
Contoh seperti dibawah : 
Mami mesti tgh pikir : mende la anok aku sorang ni... Macam cacat je... 
Gambo aku, kalu dok teleng pale mesti duk kekeng (terkangkang) .. Macam kat bawah :

Nampak tak d…

kawan dari mana mana

Image
Even da rajin update pun still ada cerita tertinggal...  -___-
ceritanye, this week kawan aku dari Greece datang KL.... so, banyak masa2 malam ku terhabis ber-hang-out ngan dia.... patutnye datang next week, tp terawal pulak... padahal aku da cuti siap2 untuk dia next week ... plan da tukar, so aku decide balik ganu jugak untuk raya (ye, mmg simpan angan2 tak mo balik raya tahun ni.... sebab...sebab... hari tu aku selfish, sekarang dah tak selfish.... dah ingat balik apa pentingnye raya untuk Abah & Mami )... 
ok back pada cerita kawan aku.... mana aku jumpa dia?? AIRPORT , kami transit sama2 dari Amsterdam ke Denmark aritu.... (bunyi so international gittew) aku nk p work training, dia nk g smbung stadi kat denmark.. . Aku memang suka betul start conversation ngan strangers ... kan da cakap kat previous post, ngan orang gila pun aku kawan... inikan pula orang yang tak gila  ^_^ English aku tahap kampung2 je.... stakat eskius me, where are you kaming from tu memang takde hal lah.…

Gila ke dia??

Strangers....
Aku memang dari kecik, suka sangat senyum ... Suka sangat tegur orang yang tak dikenali -- stranger... 
Mami cukup rungsing dengan aku... Mudah ramah... Mudah percaya... Mudah segalanya... 😓
Nak cerita, masa kecik dulu... Aku penah lepak, main masak masak dengan orang gila 😓.. Waktu tu aku tadika kot... 
Orang kampung nenek aku panggil dia "orang gila che mat baru".. Jangan tanya kenape ada "baru" -__- Orang kata family dia hilang or mati, pastu dia stress sampai jadi gila... Pastu jalan sana sini cari anak2 dia. 
Nak dijadikan cerita, depan rumah lama aku ada tmpat duduk2... So that day, aku duk main masak2 ngan antie aku... Tetiba che mat muncul & tanya "nak main jugak"... Antie aku da cuak, aku dengan bangga jawab " jom la, awak jadi ayah, mok da jadi mak, kita jadi adik" 
Maka main lah kami masak2... Tengah syok2 main, mami panggil aku... Abah telefon katanya... Aku ingat lagi, aku cakap kat che mat " tunggu kejap eh, abah …

Menanti

Aku benci menunggu... Aku benci menanti sesuatu yang tak pasti.. 
Kalau mahu menguji... Maaf, aku tak teruji.... Puas menanti , bergerak pergi.... Kejar aku jika kau terdaya...  Kalau langkahnya perlahan... Tinggal sahaja... 
Kata apa sahaja... Kamu tidak tahu kisah aku... Maka apa yang perlu dikisah ?? 
Bukan menutup ruang,  Tapi aku sudah penat beria....
Walau langkahku laju, aku masih aku...  Tiada yang berubah... Masih nombor yang sama... Masih tona suara yang sama.... Tiada beza... 
Hanya mahu mengatakan bahawa pada kamu... Aku diam bukan marah, tapi cuma mahu melihat karenah alam... Biar terjadi seperti ditetapkan.. Malas aku beria... 
Masih seperti dulu, tiada beza cuma semakin waras.... 
Shakira sulong...

Penat

Aku penat melayan.... 
Aku bangun.... Terus bulat mata terpikir otak....  Aku hanya mahu teman...  Teman yang bisa aku luahkan yang terpendam , yang terbuku di hati... 
Bukan meminta langit atau bintang...  Hanya seorang teman yang sentiasa disisi....  Namun, kiranya ku rasa senang jika sendiri... Bebas melangkah.... Bebas berdiri... 
Ah, biarlah Shakira.... Biar apa yang mereka fikirkan... Hanya duduk diam, berbicara pada hati.. Bukanya mati jika sendiri... Asal tahu mana yang pasti...
Buat sahaja.... Pilih sahaja.... InsyaAllah, terbentang pengajaran bakal dipelajari....
Apa buat kau tersenyum,  Pilihlah yang itu....  Biar orang orang berbicara... Kerana mereka bukan aku... Aku bukan mereka...
Aku penat melayan.... Aku penat mengharap...
Jika ya, datangla dia... Jika tidak, maka kau pergilah jauh....
Jalan semakin cerah.. Laluan semakin lapang... Percaya pada hati... Percaya pada hakiki....

Menyusun 10 jari.. Jika ada terluka hati....
Shakira sulong

Happy birthday Abah

Image
Special shout out the the one & only man that i love so much. He is my first love, my everything... He taught me how to be strong & indipendant.... Happy birtday Abah... Semoga Allah merahmati hidup Abah sampai ke syurga... 
Bersempena birthday abah... Aku kenalkan korang siapa Abah aku... 👪
Abah aku garang... MasyaAllah, garang yang amat kot... Masa aku kecik, akulah anak yg paling tak dengar kata... Yang ditegah tu la yg aku suka buat... Ada sekali, aku ponteng tadika (ye, betul aku ponteng tadika 😓) pastu kantoi sebab pak mat jual aiskem tu pegi mengadu kat cg tadika aku.. Aku cuak la nk balik rumah.. Sebab takut aku g lepak tepi sawah sebelah rumah aku (haa, rasa kampung sangat),.. Lepak smpai tertidur... Tetiba terasa libasan hebat kat kaki... Terpelanting aku jatuh... Rupenye abah aku da jumpa aku... Kena bantai ngan ranting pokok... Huuuu.... Da lah ponteng... Pastu konon lari dari rumah... Mmg masak aku kena that day... Lari mencicit sambil kena kejar ngan abah... Lari…

Aglio Olio saya ...

Image
Spaghetti yang paling paling aku suka (harris' fav too)... Aglio olio... Senang sangat...  1. Olive oil  2. Garlic  3. Seafood (biasanya letak clams or mussel , tapi tadi bukak fridge udang je ada... Campak jela)  4. Spaghetti ( sila rebus dulu, jgn. Buat sengal nak campak dalam bentuk lidi) 
Mcm biasa, tumis garlic, campak spaghetti, letak air skit (mat saleh guna white wine) & last letak udang... Da agak2 masak, baru tabur chilli flakes & some italian herbs (banyak je kat cold storage) 
Done ..., 
Tapi ada cerita disebalik this aglio olio...  Hari ni ada urge for running... Kononnya nk lari 10mins saje,.. Xtau apa merasuk, 10minit da jadi 20minit... Bila tgk jam da pukul 650... Mencicit lari balik rumah... Uncle depan rumah pun da sound "amoi, sudah nak berbuka"... Nasib aku bukan kiki *tetiba* 

Sampai rumah da 705... Dengan udang x siang,. Spaghetti x rebus lagi 😓😓... Dengan peluh2 terus start masak... Da gaya mcm iron chef je... (More to naked chef... Hahaha... Keep…

beautiful mess

currently hooked with #beautifulmess

WHY??

Duh, tak dengar Jason Mraz ke bro??? Sila pergi google sekarang.... ( you are welcome Jason... ya, I love you too  *_* )

Actually, Jason Mraz tu pencetus je...  cuba duduk diam2 & lihat your surrounding....  What do you see? you see a world with many stories... some are beautiful, some are just plain ugly stuff...
So, beautiful mess is about my view to the world we live in...

Aku diajar untuk menghargai apa yang ada depan mata ( well, that what my parents taught me la... dunno about you). Islam sendiri suruh kita bersyukur dengan apa yang diberikan pada kita....
tapi kadang2, kita hanya bersyukur bila dapat benda yang gembira je.... bila dapat benda yang bukan kehendak kita.... mula la nk question takdir... nak salahkah itu ini.... kenapa kita x duduk & pikir yang tu semua pun pemberian dari Allah jugak.... bukan Allah saja2 bagi sbb nk seksa kita... Sbb Allah sayang kita... sebagai peringatan untuk kita agar tak lupa pada Nya...

So…

New blog?? again...

again??

haaa.... i used to have multiple blogs, sampai kadang2 lupa password sebab banyak sangat nak manage.... tapi dulu ada satu blog yang selalu aku update.... tapi sekarang aku da delete blog tu... banyak sangat kenangan yang tak perlu dikenang.... banyak sangat....

aku da bosan hidup berselindung...
biar kali ini aku berbicara.... aku bukan blogger terkenal pun.... tak harap siapa pun membaca... cuma aku rasa, ini medium paling senang untuk aku meluah rasa.... tanpa orang melihat reaksi muka aku.

Aku dah tak kesah orang yg judgmental... maybe masa dia kecik nak jadi hakim, tapi blajar tak tinggi, end up jadi "hakim-jalanan"..... biar sahaja..... bukan hidup dia... ini hidup aku.... biar saja aku coretkan kisah hidup aku.... pilihan aku, pengajaran aku....

back to blog :

Blog lama aku tak lah ramai visitor, hanya beberapa orang teman rapat & kadang2 beberapa stalker (lets call them silence reader).... tak de beribu likes, xde beratus komen.... sebab bukan ada benda …